Cartea, un nod rutier descâlcit de scriitor

 

© Raluca Barbu

În urmă cu mulți ani, mai mult de cincisprezece, când încă nici nu îndrăzneam să-mi imaginez că scrisul meu s-ar materializa vreodată într-o carte, inspirația pentru pagini adresate doar mie se năștea doar când zilele trăite meritau să fie păstrate în amintirea paginii. Însă deliciile unui text cu adevărat de impact pentru mine apăreau în urma pietrelor aruncate în oglinda apei. Așa îmi imaginam atunci viața, o întindere de apă adâncă în care îmi priveam reflexia, iar schimbările, pietrele lovind suprafața lucioasă și uniformă, mă forțau să-mi identific chipul printre zecile de cercuri concentrice. Le urmăream liniile perfecte înșirând cuvinte de jur împrejurul centrului, până când înlocuiam fiecare cerc cu rânduri ce mă oglindeau recompusă, nouă.

De când am devenit mamă, am părăsit spațiul acvatic pentru cel terestru, iar drumul îmi e noua oglindă. Mă închipui o călătoare către viitor. Poveștile mele sunt acum abrupte, uneori fără marcaje și, la intervale tot mai haotice, ajung în zone accidentate. Abia apuc să-mi mai trag sufletul. Pauzele mă așteaptă acum doar în pagină și cuvintele mi-au devenit vitale ca aerul. Revelațiile nu-mi mai încap în caiete secrete, se vor între coperți. Când drumul pare să se sfârșească, să nu-i mai pot intui continuarea și GPS-ul îmi repetă monoton “traseu inexistent”, reconfigurarea se manifestă invariabil într-o nouă carte.

Mă aflu acum în punctul acela de pe hartă, căruia i se spune nod rutier, doar că eu mi-l imaginez exact așa, înnodat, nu ca pe un mănunchi de drumuri care se întâlnesc și apoi merg fiecare în direcții diferite, ci încâlcit și fără ieșire. În privința denumirilor, căile de acces îmi par mult mai potrivite să descrie înaintarea mea de adult: intersecție, capăt de drum, acces interzis cu excepția riveranilor, serpentină, pantă, drum forestier, autostradă, cu indicații de genul limitei de viteză și depășirea interzisă. Ce e drept, nici apele nu-s mai puțin sugestive. Toate vin și toate duc undeva. Toate își poartă aventura în nume.

© Raluca BarbuSă pot reconfigura traseul, am o singură soluție: voi lua fiecare drum în parte, îmi voi reaminti de unde a pornit și unde speram eu să mă ducă. Le voi măsura distanțele în fraze și dificultatea rutelor în capitole noi. Asemenea rândurilor, le voi citi liniar, egal, cu viteza pulsului, până voi ajunge la ultima pagină a noului meu roman, iar nodul se va asemăna atunci cu cel complicat și sigur al alpiniștilor. Atunci mă voi afla deja la o altitudine considerabilă față de punctul acesta de pe hartă, pe care îl voi vedea cu alți ochi și oricum, va fi rămas demult în urmă.

 

 

Intrare liberă Frumosului

 

© Raluca Barbu

 

Frumosul şi urâtul, două concepte la fel de relative precum binele şi răul, picură în noi, în proporţii inegale, poftă şi teamă de viaţă.

În fiecare zi ni se poate întâmpla să fim frumoşi şi buni, urâţi şi fricoşi, plini de viaţă sau părăsiţi de ea. Depinde cine ne priveşte. Suntem un amalgam de intenţii şi atitudini pe care le-am hrănit intenţionat, de fiecare dată când am fost prezenţi sau de toate acele dăţi când am uitat de noi şi alţii au picurat în urechile şi ochii noştri versiunea realităţii lor. Şi acum serios, atât de rar întâlnim oameni cu adevărat plini de viaţă!

Îmi închipui că sunt o strecurătoare care cerne urâtul şi salvează frumosul. Proporţiile mi se par valide, având în vedere că urâtul este atât de mărunt şi des, perfect pentru a cădea prin sită, iar frumosul compact, consitent, cu forme dintre cele mai neaşteptate, imposibil de a se putea plia pe un şablon îngust.

Eu, aşa cum sunt acum, amestec de toate experienţele pe care le-am chemat sau de care m-am împiedicat pe drum, decid să refuz Tot ce iese din conturul frumosului. Desigur, frumosul pe care spriritul meu îl cunoaşte şi după care tânjeşte. Destul l-am lăsat să se atingă de orice şi oricine, doar pentru că mi-era ruşine să spun nu, teamă să displac cuiva, să dezamăgesc pe cineva sau pur şi simplu pentru că “aşa se cade”. Da, de fiecare dată când nu m-am ascultat şi am decis să fac pe plac altora, le-am permis, într-un mod inconştient, să facă din mine o altă persoană – una pe care nu mai reuşeam să o definesc. Au trecut, s-au întâmplat, au rămas acolo unde s-au născut, în afara conturului meu.

Acum că am aflat adevărul meu şi mi-e limpede frumosul după care tânjesc, ridic imaginar semnul Interzis Urâtului, Acces liber Frumosului. În Universul meu, creat de mine aşa cum decid în fiecare zi, primesc Frumosul sub formă de natură, de oameni, de idei şi fapte. Refuz politicos intruşii care compromit, în orice fel sau formă, starea mea de bine.

Contemplare şi răbdare tuturor.

© Raluca Barbu

 

Ce fericire că eu sunt eu şi nu altcineva

 

© Raluca Barbu

O, dacă ar fi să adun la un loc toate înfăţişările pe care le-am adoptat de-a lungul anilor, drept chip sau scut, aş putea interpreta de una singură rolul tuturor personajelor dintr-un roman scris de Garcia Marquez, fără ca acestea să fie înrudite.

Într-un final, nu mai este vorba despre asta atunci când mă privesc într-o oglindă. Atât de obositor a fost să trebuiască să îndepărtez fiecare chip, unul după altul, până să ajung la mine. A fost epuizant până când, odată îndepărtate, nu le-am mai îmbrăcat. Le-am redat trecutului, care mi le vânduse la mâna a doua drept noi-nouţe. Poate mai scoate un ban pe ele dacă le duce la târgul de vechituri!

Acum că tot ce mă preocupă se găseşte în prezent, nu mai am răbdare şi toleranţă pentru episoade depăşite, oricât de atrăgătoare titlurile şi de promiţătoare scenariile. Ceea ce a rămas în oglindă, după fiecare dezgolire, este unicul personaj pe care vreau să îl mai interpretez vreodată şi nicidecum în reecranizări ale trecutului. Exista prea multe resurse de original pentru a mă mai preocupa de a fost odata.

Primăvara sunt mai uşor de surprins

 

© Raluca Barbu

 

Primăvara aceasta, care abia îşi scoate timid nasul de sub căciula monocromă a iernii, nu este doar anotimpul căruia i-a venit rândul să îşi joace rolul pe scena închiriată pe un an de un demiurg nevăzut, ci este mai degrabă o nouă viaţă pentru mine.

Am trăit un anotimp fără nume şi graniţe temporale, în care tot ce am reuşit să fac, demn de notat, a fost să mă ridic după fiecare căzătură, aşa mai târâş, mai pe brânci, convinsă că, ridicându-mă, voi cădea din nou. Dar m-am ridicat oricum. Orice anotimp mi-ar fi decorat zilele împiedicate, toate erau desprinse dintr-o iarnă oarbă, naufragiată într-un spaţiu atemporal.

Nu ştiu, poate că am travesat controversata criză de la mijlocul vieţii, poate doar m-am rătăcit în lume urmând îndeaproape indicaţiile trendurilor vremii, fără să le găsesc un loc în mine şi făcându-le loc în viaţa mea, dându-mă chiar pe mine la o parte. M-am privit pe dinafară şi dinăuntru şi nu mai găseam sensul acestui înveliş schimbător şi nici locul şi nici vocea. Şi după ce le-am găsit pe toate, pe jos – şi nici nu era de mirare, la cât de mult căzusesm – n-am ştiut ce să fac cu ele, nu-mi puteam reaminti de unde se desprinseseră, să le pot pune la loc sau dacă fuseseră vreodată doar ale mele.

Cad, mă ridic și merg mai departe

 

© Raluca Barbu

 

Lucrurile sunt simple, știute de când lumea și de când omenirea. Nimic n-ar trebui să surprindă pe nimeni, nimic imprevizibil, căci imprevizibilul s-a născut și el cu prima fărâmă de viață. Cu toate acestea, suntem la fel de surprinși, în atotcunoașterea noastră, când drumul pe care mergem își schimbă direcția sau perspectiva.

Fiecare om nou reia această învățătură de la capăt atunci când se naște, de parcă ar descoperi pentru prima dată în istoria omenirii că existența înseamnă schimbare, nou și neașteptat. La fel și eu, înfrunt fiecare zi descoperind ceva nou despre mine, dar vechi în istoria cunoașterii umane și mă comport de parcă sunt singurul care experimentează viața în acest fel.

Merg semeață și glumeață, pe alocuri arogantă și simt atât de limpede încredere în mine și atât de solid terenul de sub picioare și nimic, dar nimic, nu mă poate duce cu gândul măcar la vulnerabilitatea mea și a timpului meu în această lume. Apoi, absolut repetabil și neașteptat în același timp, mă împiedic și stratul de ozon cu care îmi împrospătam plămânii în urmă cu un minut, se transformă în gustul înecăcios de țărână al unui nou eșec. Sau prăpastie. Sau zid. Sau teren accidentat. Depinde căt de dureros este impactul dintre așteptările mele și Neașteptatul inoportun din calea mea.

“Toate-s vechi și nouă toate”. Noapte – zi, Acum mi-e clar. Mi-era clar și acum douăzeci de ani, dar parcă atunci nu mă gândeam atăt de rapid, aproape instinctiv, că mă voi ridica. Este inevitabil să cad, iar acum, după treizeci de ani ani de experiență în căzut și ridicat, încă din timpul căzăturii știu că mă voi ridica.

© Raluca Barbu

Ca o confirmare a credinței mele, Jason Mraz a lansat anul trecut noua mea piesă preferată. Vă las să-l ascultați și să-i urmăriți înțelepciunea rimată.

 

 

Bunicii se nasc din poveştile nepoţilor

 

Oamenilor le place să povestească despre trecut, așa cum copiilor le place să întrebe „de ce?”. Nici unii, nici alții nu se pot stăpâni. Copii pentru că sunt curioși să afle ceva nou, iar oamenii pentru a-și confirma că ceea ce s-a petrecut cu ei până în prezent a fost cu adevărat important și spectaculos, că în niciun caz nu poate fi dat uitării.

Am crescut auzind povești despre etapele umane, mai întâi de la Bunicu meu, el însuși parcă dintr-o poveste, apoi de la fiecare om nou întâlnit în parte și care, implicit și fără un acord prealabil, a devenit martorul poveștilor mele, părtaș la ce înseamnă pentru mine etapă depășită.

Bunicu își vindea amintirile pe multe hohote de râs, pe suspine ascunse și profunde și pe nenumărate bis-uri. A fost un om care și-a înfruntat viața după principiul eu sau ea! Nu i-a lăsat nicio șansă, nu i-a dat prilej să îl consume fără acordul lui. Nu l-am văzut trist, nu l-am auzit să povestească despre lucruri mărunte, de parcă tot ce făcuse vreodată merita să fie menționat într-un malual de istorie, datat, intitulat și vrednic de urmat. Viață lui s-a măsurat în etape clar delimitate de copilaie, școală, meseria de cizmar, femeia care i-a devenit nevastă, război, sfidarea morții, construirea unui cămin (la propriu, cărămidă cu cărămidă), familia, pensia, nepoții și rememorarea acestora până în ultima zi de viață.

Noul se naşte când balanţa este într-un echilibru perfect

 

© Raluca Barbu

 

Things will never be the same. Am mai spus-o şi o repet acum, pentru că tot ce există, ce respiră în jurul meu, mi-o dovedeşte mereu. Ziua, noaptea, anotimpurile, verdele copacilor, anul şcolar, culoarea părului, anatomia mea, prietenii, preţul benzinei, dorinţele, geografia globului pământesc nu vor fi niciodată la fel, aceleaşi, mereu se vor schimba. De data aceasta nu vreau să evidenţiez acest proces atât de elementar şi nu e nevoie să dezvălui ceea ce se vede cu ochiul liber, ce se poate observa după fiecare clipire de gene.

Vreau să mă opresc fix asupra momentului în care ceva se schimbă, la punctul acela definibil, unde ziua devine noapte, unde încetez să vreau ceva pentru că l-am obţinut, unde copacii îşi schimbă veşmântul din omăt alb şi pufos în muguri şi flori, unde părul meu va începe să încărunţească. Momentul acela este o simplă continuare, devenire, o creştere, o amplificare sau doar o certitudine că ceea ce a fost nu va mai fi sau că ceea ce nu era, a prins viaţă. În acelaşi timp este evident un punct de plecare, un început, un nou drum. Şi aici vroiam să ajung, pentru că eu sunt un om al acestor momente. I love fresh starts, new beginnings. Toată viaţa îmi este astfel împărţită. Sunt conştientă de fiecare sfârşit şi început. Sunt atât de atrasă de acest aspect, cu atâta nerăbdare aştept să pornesc pe alt drum, să închid o uşă, să deschid o alta, încât încununez efectiv momentul, îl marchez fizic, îl diferenţiez de celelalte.

Încă de când eram mică obişnuiam să reîmprospătez atmosfera în preajma unei schimbări. Îmi amintesc clar, când venea iarna (sau alt anotimp, dar în special când începea să ningă, cea mai dragă perioadă din an) schimbam tot ce aveam putere să mişc în cameră, mutam biroul cu vederea către geam, înlocuiam borcanul în care-mi ţineam ustensilele de scris, pictam ceva în ton cu momentul, toate astea de bucurie că de atunci încolo începea iarna, iar eu delimitam în acest fel două anotimpuri. De câte ori îmi aducea tata din “străinătate” haine, cărţi, culori, dulciuri sau ce altceva se obişnuieşte, rearanjam tot prin dulap şi sertare, aruncam tot ce mi se părea vechi şi fără folos şi le înlocuiam cu noile lucruşoare, pe care le puneam la loc de cinste, să simt cu adevărat că m-am înnoit. La fiecare început de an şcolar începeam un caiet pe care-l intitulam “Poezii dragi”, în care transcriam versurile cele mai drăgălaşe pe care le citeam. Nu aş fi putut face acest caiet în nicio altă perioadă, nu şi-ar fi avut rostul.

Suntem suma schimbărilor trăite

 

© Raluca Barbu

Constat că schimbările pe care le găzduiesc cu curaj de vreme însemnată nu sunt, cum mă aşteptam, înrudite. Le-am primit pe toate presupunând că au aceeaşi mamă şi un scop comun, că îşi împart responsabilităţile în mod egal şi au venit mai multe deodată ca să aibă mai mult spor.

Probabil aşa ar fi crezut oricine, că schimbările devin previzibile odată ce s-au instalat într-un nou decor, că odată ce le-ai deschis uşa şi le-ai poftit înăuntru îşi vor vedea lungul nasului şi întotdeauna intenţiile lor vor fi bune dacă s-au deranjat într-atât încât să-şi sacrifice comoditatea.

De aceea sunt acum atât de contrariată să descopăr că unele nici nu au habar de existenţa celorlalte, că sunt atât de diferite între ele, lasându-mi impresia unor origini pline de surprize.

Unele sunt schimbări pe care mi le-am dorit, le-am provocat, le-am ajutat să se întâmple, cărora le-am permis să-mi modifice viitorul pentru că stătea în puterea mea, iar schimbările erau rezultatul direct al voinţei mele. Am crezut că acesta este singurul soi, cel obedient, cel care se lasă atras doar de voinţă.

O specie nouă şi-a făcut însă apariţia. Nu zic că nu este binevenită, însă nu o pot stăpâni. Aceste schimbări se petrec pur şi simplu, se instalează de la ele putere, iar eu sunt cea care trebuie să se adapteze la definiţia şi valoarea lor. Recunosc, am tânjit după ele, dar n-am apucat să le formulez. Au apărut din senin, fără să le fi făcut loc în prealabil, fără să le fi aşteptat aşa cum ar fi meritat. Chiar dacă într-un fel le-am atras în viaţa mea, nu am participat activ la naşterea lor şi nu ştiu cum ar trebui să mă comport acum că le-am demascat. Dacă în cazul primelor acţionez, în cazul acestora reacţionez. (Ar ieşi un articol interesant „Zece paşi pentru a te adapta la schimbări”)

© Raluca Barbu

 

La primul contact mi-am zis că voi supravieţui. Apoi am văzut în el o oportunitate şi nu m-am mai simţit datoare să reacţionez, pentru că mă aflam în faţa unui fapt împlinit. Am hotărât în schimb să merg înapoi pe firul acţiunii şi să descopăr dacă la origine mă voi găsi tot pe mine. Surpriză!

Nu este surprinzător să descopăr că toate schimbările încep cu un gând, că toate au obârşii modeste, ci cât de original se dezvoltă şi cât de hotărâte îşi urmează cursul. Chiar dacă aparent am uitat de ele, într-o bună zi mă pot trezi un alt om, cu o înfăţişare necunoscută, cu un prezent total diferit de trecutul meu.

Am deschis sezonul schimbărilor. Toate sunt binevenite, cu cât mai diferite cu atât mai bine. Toate sunt de fapt bucăţi rupte din mine, azvârlite în neant, care mă vor reîntregi cândva, după ce-şi vor fi sfârşit călătoria.

 

 

Vârsta se măsoară în anotimpuri

 

© Raluca Barbu

 

Au trecut ani mulţi peste mine, prea mulţi să-mi pot da seama când s-a întâmplat asta, fără sa am conştiinţa trecerii vremii. Când sunt întrebată câţi ani am, răspunsul meu din două cuvinte, două cifre, nu reprezintă nimic altceva decât un indicator pur matematic, 1 adunat de prea multe ori la 19 sau 17, nu sunt sigură. De fapt nu aş preciza un număr anume, mai degrabă un nivel, un prag pe care l-am atins şi n-aş vrea să-l depăşesc. Cert este că l-am călcat înainte de douăzeci de ani.

La serviciu privesc în buletinele clienţilor şi când întâlnesc oameni născuţi în acelaşi an cu mine, mă uit atent la ei, la figura lor, la expresia feţei, sunt mai atentă la ce vorbesc şi mai ales cum o fac ei şi-mi repet încă o dată în minte că nu am nimic în comun cu ei, nici măcar evidenta vârstă din certificatul de naştere. Nu zic că aş avea prea mulţi sau prea puţini, spun doar că nu mi se potrivesc cele două cifre ce-mi definesc an după an etatea. Mă uit la chipul reflectat în oglindă, îmi este ca şi în trecut de familiar sau cu totul neaşteptat de străin, însă niciodată schimbat. Asta mă face să cred că nu au trecut anii peste mine. Chipul nu mă poate minţi. Este al meu, îl cunosc de când mă ştiu, mă revelează mie însămi de fiecare dată când am ochi să-l observ îndeaproape. Mă privesc de nenumărate ori în oglindă, în vitrinele magazinelor, în geamurile de la maşini, însă numai câteodată mă izbeşte imaginea ca un răspuns atât de clar, de brutal, plină de reproşuri că nu îi dau mai multă atenţie, că nu sunt în stare să văd dincolo de ea.

© Raluca Barbu

Au trecut multe ierni peste mine, iar acum mă îndrept cu nerăbdare spre una iminentă. Spun iminentă pentru că tot ce-mi amintesc despre anul acesta este că era vară, iar acum îmi dau seama că nu mai miroase a verde, ci a scorţişoară. M-am născut iarna pe un frig îngrozitor şi probabil toată filosofia asta despre iarnă este de fapt extrem de simplă. Este atracţia rădăcinii mele, a devenirii mele. Eu înfloresc doar când geamurile se aburesc pe dinăuntru, iar pe dinafară se împodobesc cu broderii de gheaţă. E temperatura firească a sângelui meu, gata gata să îngheţe sau să fiarbă în orice moment. E culoarea care-mi vine cel mai bine. E anotimpul copilăriei mele, al amintirilor mele cele mai dulci. E început de an, început de viaţă, început de nesfârşite începuturi. Toate înaintea mea.

Iarna e salvarea mea din anotimpurile altor oameni, din alte vise decât cele care mă chinuiesc pe mine instinctiv. Este salvarea mea din tot ceea ce fac împotriva destinului. Trec anii şi mă trezesc că e din nou iarnă. Atât de firesc şi previzibil. A fost o vară, apoi a fost o iarnă. A fost zi, apoi noapte, un ciclu natural al zodiei mele. Vara mă avânt în cele mai superficiale aspiraţii, prind aripi vitrege, artificiale, mă găsesc atât de des jinduind după ceea ce nu-i pentru mine, ce n-are nicio legătură cu aspiraţiile mele. Iarna, aerul tare, apăsător, greu de respirat, îmi încetineşte pasul sprinten, îmi amorţeşte trupul ca să mă pot opri din vârtejul alimentat tot anul de dorinţe străine, să pot privi chipul din oglindă, să-l recunosc al meu, să-l revendic şi să-mi definesc încă o dată vârsta. Iarna totul e concentrat, nimic nu se dispersează, nu se risipeşte, se întoarce la centru, reconstituie drumul către casă. Dublul meu mi se transpune şi redevin întreagă.

 

Drumul naturii ar trebui să-l apuc. E ceva mai presus de tot ce-aş putea spera vreodată pentru mine. Este ceea ce vreau cu disperare să găsesc, neştiind că nici nu trebuie să caut. E un drum obişnuit, nediferit de cele care străbat continentul, nimic aparte, însă eu mereu mă abat de la el, crezând că am găsit o scurtătură, bănuind de fiecare dată că la orice răscruce de drumuri indicatorul a fost aşezat greşit şi o iau în partea opusă. Viaţa a fost bună cu mine şi cumva mi-a îndreptat paşii către drumul meu, pe care nicicum n-am ochi să-l văd, e prea sub nasul meu să-i dau importanţă. E ca şi când numai eu sunt cea care îngreunează călătoria în jurul vieţii mele, numai eu rătăcesc spre destinaţiile altcuiva. E o ecuaţie simplă la care aplic teoreme mult prea complicate, astfel încât pierd şirul necunoscutelor, uit care era ipoteza şi demonstraţia.

Reflectând asupra ultimilor ani, observ că tot ce mi-a oferit viaţa fără să cer a fost tot ce am acum mai de valoare. Tot ce m-am chinuit să obţin cu toate forţele de care dispun, cu toată ambiţia de care sunt în stare, nu mi-a adăugat la palmares decât mai multe regrete şi semne de întrebare asupra discernământului meu. Poate că ăsta este singurul adevăr pe care l-am descoperit până acum. Însă nu-mi va folosi la nimic, nu voi abuza de el, pentru că sunt numai om, nu pot face deosebire între ceea ce vreau să fac şi ceea ce ar trebui să fac. De cele mai multe ori mi se par unul şi acelaşi lucru. E tot o luptă, tot un urcuş căruia trebuie să-i ţin piept, acelaşi efort susţinut pentru a ajunge la o concluzie. Confund traseele pentru că pe drum uit ce m-a determinat să urc în loc să cobor, să merg pe timp de noapte în loc să mă bucur de un peisaj fascinant luminat de focul de tabără. E bine că viaţa mă ţine în mâinile ei, că mă scapă din când în când să-mi pot dovedi puterile, ca apoi să mă aducă tot aici, la punctul de pornire al tuturor întrebărilor, lăsând în urmă paşi adânci în zăpadă, aceleaşi urme, aceeaşi mărime, pe acelaşi drum, din nou şi din nou eu…

© Raluca Barbu

 

Femeia şi-a pierdut misterul

© Raluca Barbu

Era o vreme când trupul era o surpriză, un cadou doar pentru cel ce cucerea, când hainele aveau darul de a purta în ţesătura lor povestea spiritului celei pe care o înveşmântau. Imaginea furata a unei glezne era motiv de căzut pe gânduri şi test de imaginatie. Sărutul mâinii putea da de gol parfumul şi te lăsa ghicind senzaţia atingerii trupului.

Cred că mi-ar fi fost mai usoş să trăiesc într-un timp în care femeia îşi putea păstra unicitatea exprimandu-se vestimentar, mai degrabă decât azi, când trupul meu trebuie sa se conformeze uniformităţii modei. Şi nu din considerente romantice, ci de confort şi liberă exprimare, care astăzi sunt evaporate în croiuri strâmte şi incomode.

În oricare magazin de haine pentru femei aş intra, 90% din lucrurile expuse îmi explică prin mărime şi croi că trupul meu nu-şi poate afla un veşmânt care să îl reprezinte. Cu greu găsesc un compromis prin care să mă arăt în lume aşa cum sunt, fără să simt că ar trebui să şlefuiesc majoritatea rotunjimilor, lăsând la iveala ascuţimile după care toate femeile tânjesc.

Scroll to top
Facebook
LinkedIn
Instagram