Faţă în faţă cu publicul

Mai sunt câteva ore până la prima emisiune TV la care am fost invitată să vorbesc despre scrisul meu şi despre ultima carte publicată, “Selfie în oglindă. Când femeia devine mamă“. În alte şase ocazii am fost nevoită să vorbesc despre cărţile scrise şi toate şase s-ar fi putut petrece mai armonios dacă n-aş fi un public speaker atât de dezastruos.

Nu ştiu cum vă simţeaţi voi înainte de un concurs sau de un examen oral, dar eu, fără excepţie, îmi simţeam stomacul făcut ghem, blocat undeva în gât, înainte de amigdale, gata-gata să-mi oprească respiraţia. Aş fi sperat să îşi schimbe localizarea cu trecerea anilor, dar se pare că stomacul meu vrea neapărat să mă salveze de fiecare dată de la dezastrul pe care vorbitul în public mi-l prevesteşte. Da, stomacul încearcă să mă avertizeze împotriva a ceea ce raţiunea îmi spune că va fi minunat.

Un lucru general valabil despre mine ar fi că scrisul este modalitatea cea mai eficientă de comunicare, lăsând la o parte literatura ca manifestare artistică a sinelui meu. Orice trebuie să transmit, o pot face cu maxim succes dacă îmi pot alege cuvintele în timp ce le scriu, nu în timp ce altcineva aşteaptă să le scot pe gură. Dacă aş fi fost altfel, probabil că discursurile ar fi fost floare la ureche pentru mine. Dar nu sunt.

Poate de aceea şi reuşesc să mă exprim atât de liber şi complex în scris, ca să compensez totala lipsă de concentrare de care dau dovadă când încep să prezint, prin viu grai, păreri, credinţe sau convingeri proprii. Cu atât mai dificilă îmi este perspectiva vorbitului in public, cu cât va trebui să povestesc despre lucrurile care mă reprezintă intim – de ce scriu, despre ce scriu şi ce vreau să transmit prin scrisul meu. Îmi va fi destul de greu să răspund acestor întrebări folosindu-mă de limba româna, cea care se vorbeşte, având în vedere că pe aceste teme am scris deja două cărţi şi probabil voi mai scrie cel putin două.

Tot ce pot spera este ca Raluca Anton să fie acea gazdă care îmi va da încredere în abilităţile ascunse de exprimare liberă şi că voi putea depăşi definitiv această barieră nevăzută către lumea celor nu sunt public speakeri dezastruoşi:)

Sursa foto Tim Parish

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers:

LinkedIn
Instagram