Confruntare cu excesul de cuvinte

 

© Raluca Barbu

Sunt consumatoare de cuvinte și devorată de ele în același timp.

Am obosit să alerg după cuvinte, să le caut cu pixul, cu tastatura, cu ochii. De câte ori le permit, îmi invadează mintea și timpul. Le citesc și parcă lumea întreagă este făcută din ele: castele, oceane și constelații născute din cuvinte care vor atenția mea. Neapărat. Un infinit de cuvinte reprodus la infinit

Câteodată este atât de apăsător să trăiesc într-o lume în care totul se rezumă la cuvinte, cu atât mai greu pentru mine, cu cât doar de ele mă pot folosi atunci când scriu. Cuvintele nu sunt fidele, sunt peste tot, la îndemâna oricui, în slujba oricărui subiect, faptă sau om. Mă doare să le văd irosite în contexte frivole, în afirmații inutile, așa cum mă încântă să le descopăr în fraze atât de fantastic imaginate, de parcă n-ar fi menite să fie citite sau rostite, ci doar inhalate.

De când deschid ochii dimineața și până când sunt prea obosiți să mai cuprindă în privirea lor încă o noțiune, de orice fel, cuvintele împânzesc întreaga mea lume, iar ochii și mintea mea sunt cele mai expuse lor. Vorbesc cuvinte, aud cuvinte spuse, cântate, șoptite, strigate și uneori mimate. Citesc cuvinte, gândesc în cuvinte, îmi imaginez cuvinte reprezentate de lucruri. Fac schimb de cuvinte când lucrez sau negociez orice. Ating cuvintele de pe ambalajul alimentelor, cântăresc cuvinte când analizez gânduri și, destul de des, desconsider oameni pe seama cuvintelor pe care le aleg în exprimare.

N-am cum să-mi închid ochii, să nu mai văd cuvinte scrise, pentru că orice văd, nescris fiind, are o denumire, o definiție, o istorie. Și toate acestea se fac cunoscute tot prin cuvinte. Mintea, o moară care funcționează cu cuvinte pe post de combustibil, vrea uneori o pauza, cel puțin mintea mea asta îmi cere.

Însă, paradoxal, dacă tot sunt suprasaturată de armatele de litere care își tot schimbă poziția pentru a forma alte și alte cuvinte, miliarde de înțelesuri în zeci de limbi, doar de ele mă pot folosi pentru a mă exprima. Sunt blocată într-un cerc vicios în care am ajuns datorită cuvintelor și din care pot ieși doar dacă le voi folosi cu îndemânare.

Enjoy the silence!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: